Nieuwsbericht KEC

Lancering van eerste HAPS Aardobservatie

Lancering van eerste HAPS Aardobservatie Ontwikkelen test centrum in de wereld

Gate 2 Gilze-Rijen, Noord-Brabant. In 2020 heeft een team met specialisten van KEC een studie uitgevoerd, met financiële steun van de regionale ontwikkelingsmaatschappij Midpoint Brabant en Provincie Noord Brabant, om te bepalen of de ontwikkeling van “High-Altitude Platform Stations” (HAPS) technologieën die Aardobservatie data services mogelijk maken haalbaar is.

De haalbaarheidsstudie stelde vast dat data verzameld vanuit de stratosfeer nieuwe kansen en mogelijkheden biedt voor diverse eindgebruikers in sectoren zoals maritiem, landbouw, defensie en veiligheid. Om al die mogelijke toepassingen te kunnen realiseren, is er een ecosysteem nodig, met genoeg flexibiliteit om te kunnen reageren op de eisen van de verschillende eindgebruikers.

Tijdens de studie, zijn we in contact gekomen met een aantal waardevolle partners binnen de hightech ecosysteem van de Provincie Brabant, zoals Avans Hogeschool en Ericsson maar ook nationale partners zoals Koninklijke Nederlandse Luchtvaart en Ruimtevaart Centrum (NLR) en internationale contacten en partners van KEC.

Om de ontwikkeling en testen van alle benodigde technologieën mogelijk te maken, zal het projectteam een projectruimte in de open innovatie hub Gate2 in Rijen gaan gebruiken. Daarnaast zullen KEC en Gate2 starten met de ontwikkeling en realisatie van een HAPS Aardobservatie Development en Test Centrum op locatie.

Eerste HAPS Aardobservatie Ontwikkel en Test Centrum in de wereld

De grondleggers willen met het realiseren van het eerste HAPS Aardobservatie Development en Test Centrum in de wereld een cruciale rol spelen in de ontwikkeling, integratie en testen van een breed spectrum van technologieën nodig om het verzamelen van Aardobservatie data vanuit stratosfeer hoogte mogelijk te maken. Dit zijn zowel de vliegende platformen die kunnen opereren in de stratosfeer, maar ook de sensor “payload”, communicatie technologieën, grondstation en data services infrastructuur.

Van links naar rechts : Pierre van Kleef (Director Gate2) en Paul van Kempen (Managing Director KEC)

Het projectteam zal zich focussen op de eindgebruikerswensen op het gebied van aardobservatie data services en de bijbehorende infrastructuur. KEC zal de technologie ontwikkeling op missie niveau managen, inclusief alle lucht en grondsystemen die nodig zijn om de eindgebruikers wensen te kunnen vervullen. Daarnaast zal KEC zorgdragen voor de realisatie van het ecosysteem in nauwe samenwerking met regionale en nationale overheidsinstanties.

De volgende twee belangrijke stappen

In de door KEC opgestelde roadmap wordt de door HAPS mogelijke gemaakte aardobservatie data service gezien als een uitbreiding op de data service portfolio van bestaande ‘value adders’. Op dit moment gebruiken zij satelliet, drone, en land sensor aardobservatie data en ziet deze sector een toenemende interesse van haar klanten in door HAPS verzamelde data op stratosfeer hoogte.

Vanuit het Centrum in Rijen worden de eerste 2 belangrijke stappen gezet:

  1. Een digitale HAPS missie simulatie en demonstratie omgeving ontwikkelt samen met de Koninklijke Nederlandse Luchtvaart Ruimtevaart Centrum (NLR)

2. Een demonstratie vlucht van het vliegende platform dat op stratosfeer hoogte aardobservatie data verzameld.

Paul van Kempen, Managing Director, KEC BV:De opzet van het HAPS ontwikkel- en testcentrum bij Gate2 in het midden van het Brabantse hightech ecosysteem zal ons helpen het HAPS-consortium te versterken, waardoor we stratosfeermissies kunnen inzetten die commercieel levensvatbare datadiensten faciliteren.

Pierre van Kleef, Director Gate2 BV:Binnen het Gate2 industriële netwerk hebben bekwame industriële partners en kennisinstituten grote steun en interesse getoond om deel te nemen aan de verdere ontwikkeling van het HAPS-centrum

KEC: KEC is een toonaangevend ingenieurs- en adviesbureau met een track record in lucht- en ruimtevaart en hightech sinds 1995. KEC heeft een breed scala aan lucht- en ruimtevaartprogramma’s geleid, waaronder een door ESA bekroond ruimtestationprogramma.

Ook ondersteunde KEC jarenlang internationale, nationale en regionale open innovatie-initiatieven die resulteerden in succesvolle hightech ecosystemen in verschillende domeinen zoals lucht- en ruimtevaart, procesindustrie, windenergie, gezondheidszorg, enz.

Gate2: Heeft een bewezen track record in de ontwikkeling en realisatie van industriële ontwikkelings- en innovatieprojecten in de Regio Midden-Brabant.

Naast industriële projecten realiseerde en huisvest Gate2 het Air Mobility Training Center voor de Koninklijke Luchtmacht en het Load Master Training Center voor helikopterbemanningen.

 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met :

Paul van Kempen

E-mail : pvk@kec.nl